Είδαμε
Σχολιάστε

Σκοτεινές Γλώσσες ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Άντριου Μπόβελ 1996 Αυστραλία.

Κάποια μαθήματα salsa θα δώσουν την έμπνευση.

Το βιβλίο θα γίνει παράσταση με οδηγό τον Θωμά Μοσχόπουλο στο θέατρο Πόρτα.2015-16

Οι Σκοτεινές Γλώσσες είναι ένα έργο που πραγματεύεται την ευθύνη των λέξεων. Λέξεις που ο κάθε ένας φέρει σε μία σχέση. Μπορεί να λέμε όλοι το ίδιο αλλά να εννοούμε άλλο. Μπορεί να νιώθουμε όλοι ευάλωτοι αλλά να πράττουμε διαφορετικά. Λεπτές φράσεις σαν κλωστές. ». Όχι δεν είναι καν συναισθηματικό. Είναι πιο περίπλοκο.  Ίσως καλύτερα αν σας έλεγα και εγώ μία ιστορία με δύο καφέ σκαρπίνια να μπορούσατε να καταλάβετε.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος διάλεξε και σκηνοθέτησε  ένα σπονδυλωτό έργο που ξεκινάει από μία ιστορία και ανοίγεται σε περισσότερες οπτικές και όσο απλώνεται ο λόγος τόσο ο θεατής καλείται να κολυμπήσει σε βαθειά νερά, σκούρα και σκοτεινά.  Το έργο του Μπόβελ θυμίζει κάτι στιγμές που νομίζεις ότι ελέγχεις πλήρως τη ζωή σου και τίποτα δεν μπορεί να σε βγάλει από την τροχιά που έχεις επιλέξει ασφαλώς. Ξαφνικά όμως ένα τυχαίο συμβάν θα σε φέρει αντιμέτωπο με τα δικά σου συναισθήματα.  Τέσσερις ηθοποιοί για παραπάνω από τέσσερις ήρωες.
Η εμπιστοσύνη  είναι το σημείο αναφοράς .

Ένα ζευγάρι εραστών. Ένας γάμος. Μία γνωριμία δύο αγνώστων, ή ακόμα και η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. Πόσο εμπιστεύεσαι τις δικές σου σκέψεις?

Το σκηνικό (Ευαγγελία Θεριανού) συνδέεται ψηφιακά με την πραγματικότητα. Οθόνες στηρίζουν διακριτικά την φαντασία χωρίς να παρενοχλούν τα παιχνίδια του λόγου.

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια  οι σκόπιμα ταυτόχρονες ομιλίες των ηρώων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση. Αλλά όταν κάτι μοιάζει πολύ ίδιο, μπορεί να μην είναι ακριβώς.

Υπέροχος ο πίσω φωτισμός (Σοφία Αλεξιάδου)  στο τρίτο μέρος του έργου πλάθοντας σκιές μαζί με τις λέξεις.  Οι τέσσερις ηθοποιοί Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Άννα Μάσχα και Γιώργος Χρυσοστόμου είναι αρκετά ισορροπημένοι στους ρόλους και αποδεικνύουν τις ικανότητες τους καθώς αλλάζουν χαρακτήρες χωρίς να κλέβουν τα φώτα της παράστασης. Κάποιους τους συμπαθείς και κάποιους όχι. Ανάλογα τι έχουν να σου πουν.

Ο θεατής σε αυτήν την παράσταση καλείται να περπατήσει στην επιφάνεια μιας γυάλινης σφαίρας και ίσως…  Ίσως να εισχωρήσει στον πυρήνα της μετά το πέρας της παράστασης. Ίσως και την επόμενη μέρα. Οι «Σκοτεινές  γλώσσες»  είναι δύο απλές ιστορίες καθημερινότητας δύο ζευγαριών.  Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση. Αν δεν αντέξετε κρατήστε αυτήν. Την πρώτη εντύπωση.

                                                                                                                        Κείμενο  / Άννα Κάντα

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s