Συνεντεύξεις
Σχολιάστε

Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης MĒTA

Ο επιμελητής της 1ης Πλατφόρμας Παραστατικών Τεχνών, Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης  μιλάει στην Duduka και εξηγεί τι είναι η  MĒTA, πως λειτουργεί και τι ρόλο παίζει στην καλλιτεχνική κοινότητα. Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ που προσκαλεί έτοιμα έργα. Είναι ακριβώς «η διαδικασία» που αφορά ακόμα και το χτίσιμο των σχέσεων ανάμεσα στους καλλιτέχνες.

Ποια πρώτη σκέψη έφερε την γέννηση της MĒTA και ποια σκέψη θα την ακολουθήσει στο ταξίδι της;

Η πρώτη σκέψη ήταν μάλλον προβληματισμός πάνω στον τρόπο δημιουργίας παραστατικού έργου και στο πώς μπορεί να γίνει πιο διαδραστικό μεταξύ των καλλιτεχνών. Εμπνευστήκαμε από την οργάνωση μεγαλύτερων παραγωγών και προσπαθήσαμε να δούμε ποιά δομή είναι αυτή που θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι ώστε θα έφερνε νέους δημιουργούς σε επαφή με μια τέτοια δυνατότητα. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να παρουσιάσουν υπέροχες δουλειές, αν είχαν την στήριξη μιας ομάδας που θα τους παρείχε πρόσβαση σε ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό δυναμικό και την πιθανότητα αλληλεπίδρασης μαζί τους τόσο ως δημιουργοί όσο και ως συνδημιουργοί. Αυτή η σκέψη έδωσε τις βάσεις για να γίνει η MĒTA. Την ίδια σκέψη ακολουθούμε μέχρι στιγμής, προσπαθώντας να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όλο αυτό γίνεται για τους δημιουργούς και για να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν.

Πως ξεκινά μία πρώτη γνωριμία ενός νέου καλλιτέχνη με την MĒTA; Υπάρχουν προϋποθέσεις;

Αυτή τη στιγμή οι καλλιτέχνες επιλέγονται από την ομάδα της MĒTA ,η οποία και προσεγγίζει μεμονωμένα ανθρώπους που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να στείλουν μια ενδιαφέρουσα αίτηση και που έχουν την δυνατότητα και τη διάθεση να αξιοποιήσουν τα όσα τους προσφέρει η πλατφόρμα. Μετά και το πέρας της δεύτερης Πλατφόρμας (του Σεπτεμβρίου) και όσο μεγαλώνουν οι δυνάμεις μας , προγραμματίζεται να γίνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλη την καλλιτεχνική κοινότητα για την τρίτη πλατφόρμα και έπειτα. Φυσικά είμαστε πάντα ανοιχτοί να γνωρίσουμε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν με κάποιον τρόπο στην πλατφόρμα, οι ανάγκες είναι πολλές σε όλα τα στάδια.

Ποια είναι τα βήματα συμβολής της ομάδας MĒTA σε κάθε έργο που παρουσιάζεται;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τακτική για όλους. Κάθε έργο είναι διαφορετικό, οπότε αντιμετωπίζεται και διαφορετικά.Αυτό που υπάρχει, είναι ένας άξονας λειτουργίας με κάποιες βασικές παραμέτρους.Βασικό μέλημα είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ δημιουργού και συνδημιουργών, με την βοήθεια των επιμελητών που προτείνουν λύσεις. Αναλαμβάνουμε δηλαδή την επιμέλεια των έργων σε επίπεδο υποστήριξης και πλαισίωσης ανθρώπινου δυναμικού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου και τις δυνατότητες που μπορεί να καλύψει η ομάδα. Σημαντική επίσης είναι η πρακτική εμπλοκή των δημιουργών με τη δραματουργική ομάδα και τέλος η παρουσίαση των έργων εντός της ομάδας ένα μήνα πριν τις παραστάσεις ώστε να μοιραστούν εμπειρίες μέσα από την διαδικασία του feedback και της ανταλλαγής απόψεων. Μια διαδικασία που βλέπουμε πως βοηθάει πάρα πολύ όλη την ομάδα, το δέσιμό της και την εξέλιξή της. Ακόμα η όλη ιδέα είναι εύπλαστη και αλλάζει καθημερινά, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική.

Στην 1η πλατφόρμα θα παρακολουθήσουμε μικρού μήκους έργα. Τα ίδια θα παρουσιαστούν 6 μήνες μετά εξελιγμένα. Ποια η σημασία αυτής της περιοδικότητας;

Είναι σημαντικό το έργο των δημιουργών να έρχεται σε επαφή με το κοινό όσο είναι ακόμα εύπλαστο για δύο λόγους. Πρώτον, με αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν ο έργο τους πριν αυτό ολοκληρωθεί, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της πρώτης παρουσίασης. Δεύτερον, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει σε μια μέρα πολλούς καλλιτέχνες και να παρακολουθήσει την εξέλιξή όποιων από αυτούς επιθυμεί στην επόμενη πλατφόρμα. Αφού τα έργα εκτεθούν, θα ωριμάσουν μέσα από αυτή την έκθεση, οι δημιουργοί θα αποκτήσουν αρκετά εφόδια ώστε να τα εξελίξουν στο επόμενο στάδιο , όπου και θα τα παρουσιάσουν ως ολοκληρωμένα. Έχει ενδιαφέρον για μας σε κάθε πλατφόρμα να εισάγουμε τους νέους καλλιτέχνες και να κλείνουμε με τους παλιούς , έχει την αίσθηση της αρχής και του τέλους και το κοινό βλέπει τη ζωντανή εξέλιξη των πραγμάτων. Μετά το πέρας της πλατφόρμας , τα έργα είναι ελεύθερα να ταξιδέψουν και οι συνεργασίες να πυκνώσουν.

Η MĒTA στοχεύει στην αλληλεπίδραση διαφορετικών τεχνών και καλλιτεχνών. Πόσο εύκολη είναι αυτή η συνύπαρξη ;

Αυτό είναι το πιο δύσκολο στο όλο εγχείρημα αλλά συγχρόνως και το πιο σημαντικό. Υπάρχουν προβλήματα όπως σε όλες οι ανθρώπινες σχέσεις , πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να συντονιστούν μεταξύ τους τόσοι πολλοί άνθρωποι. Προσπαθούμε όμως να θέτουμε ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες από την αρχή και το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μια κοινή επιθυμία και ένα κοινό όραμα συγκροτεί πιο γερές βάσεις και συγκεντρώνει τις δυνάμεις στην υλοποίηση του στόχου. Είναι ένα μάθημα καλλιτεχνικής κοινότητας και πώς αυτή λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένα πλαίσια. Επειδή η πλατφόρμα δεν αποτελεί ένα φεστιβάλ με έτοιμα κομμάτια που προσκαλούνται αλλά ουσιαστικά η πλατφόρμα είναι η διαδικασία , υπάρχει πολύ ενέργεια και υπομονή στα πρώτα αυτά στάδια και στο χτίσιμο των σχέσεων, γεγονός που το κοινό δεν μπορεί να αντιληφθεί άμεσα από τις παραστάσεις. Κατά τη γνώμη μας όμως αυτό το χτίσιμο σχέσεων είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των έργων και των συνεργασιών, καθώς μια ώριμη συνεργασία μπορεί να αντέξει και στο χρόνο και σε αντίξοες συνθήκες.

 

Με ποιές λέξεις περιγράφει η MĒTA τον ήδη σχηματισμένο «πολιτιστικό χάρτη» της Αθήνας (ή/και της Ελλάδας) όσο αναφορά τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, εικαστικά, μουσική) και ποιό είναι για την MĒTA το σύγχρονο έργο που θέλει να αναδείξει;

Η MĒTA δεν είναι εδώ για να μιλήσει για αυτό που ήδη υπάρχει αλλά για να πράξει,αναδεικνύοντας το ήδη υπάρχον καλλιτεχνικό σύμπαν μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Δεν προσπαθούμε να ανατρέψουμε το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι , αλλά να συνενώσουμε διάφορα στοιχεία του που είναι αποκομμένα υλοποιώντας όνειρα ανθρώπων που θα έμεναν μετέωρα. Τα έργα που θέλει να δημιουργήσει η MĒTA είναι αυτά που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να γίνουν, προσφέροντας απλά τα εφόδια και τις υποδοχές ώστε η θεωρία να γίνει πράξη.

 

 

 Η παρουσίαση των έργων θα γίνει στις 14 – 17 Απριλίου, 21.00.

ΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ Φώκαιας 4 & Αριστοτέλους 87, Αθήνα Τηλ: 211 18 28 900

Γενική είσοδος: 10€

MĒTA 1η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών

Πληροφορίες και αναλυτικά τα έργα εδώ –   Δελτίο Τύπου

http://platformameta.com/
https://www.facebook.com/platformameta
https://www.facebook.com/events/1769709833262470/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s