Είδαμε
Σχολιάστε

O Νίκος Αλεξίου εντυπωσιάζει ως Κόλχαας για ακόμα μία χρονιά.

Μία καρέκλα στη σκηνή, λιγοστός φωτισμός και χαμηλή μουσική. Ένας άνθρωπος καθιστός για μια ολόκληρη ώρα, όσο διαρκεί η ιστορία του. Η ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, του Michael Kohlhaas (μια υπόθεση βασισμένη σε πραγματική ιστορία της Γερμανία του 1500). Μια μέρα, δύο από τα ωραιότερά του άλογα κατάσχονται από το νεαρό βαρόνο Βέντσελ φον Τρόνκα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια σειρά τραγωδιών, ανατροπών, βίας, και μετάνοιας .

Ο Νίκος Αλεξίου μεταφράζει, διασκευάζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το ιστορικό διήγημα του Kleist (γραμμένο το 1808). Μια λέξη χαρακτηρίζει την παράσταση – καθηλωτική! Βασίζεται στην προφορική αφήγηση (storytelling), με συνέπεια ο Αλεξίου -με μηδαμινά μέσα- να ενσαρκώνει όλους τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στο έργο, να ζωγραφίζει αριστουργηματικά με τον λόγο του όλες τις εικόνες και τους ήχους. Σαν λαϊκός αφηγητής στην πλατεία του χωριού  δίνει μαθήματα υποκριτικής, συγκλονίζοντας με την ερμηνεία του και μαγεύοντας σε ένα δύσκολο και απαιτητικό είδος που έχει γεννήσει το θέατρο και η λογοτεχνία. Ο φωτισμός συνοδεύει λιτά αλλά πολύ ευφυώς το έργο με σκοπό να εκφράζει τα συναισθήματα του Κόλχαα σε κάθε σημείο, και να δίνει το χρώμα καθώς και τον ρυθμό σε αυτά που εξιστορούνται.

ο Νίκος Αλεξίου ζωγραφίζει αριστουργηματικά με τον λόγο του όλες τις εικόνες και τους ήχους.  Δίνει μαθήματα υποκριτικής, συγκλονίζοντας με την ερμηνεία του και μαγεύοντας σε ένα δύσκολο και απαιτητικό είδος που έχει γεννήσει το θέατρο και η λογοτεχνία.

Το έργο θέτει πολλά ερωτήματα, με κυριότερο την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ένα τόσο παλιό έργο καταφέρνει να γίνει διαχρονικό μεταδίδοντας προβληματισμούς και σκέψεις ενώ παράλληλα σαγηνεύει τον θεατή συναισθηματικά κάνοντας τον να συμπάσχει με το δράμα του πρωταγωνιστή. Ο Κόλχαας είναι ένας έντιμος έμπορος και στην αρχή της παράστασης δείχνει εύπιστος στο δίκαιο και στο λόγο του άλλου. Όμως τελικά ξεγελιέται και βλέπει πώς κανείς δεν συμμερίζεται τον καημό του.  Ο Κόλχαας προτιμά να ενεργήσει δικαστικά παρόλο που γνωρίζει ότι ο βαρόνος έχει όλα τα μέσα για να κερδίσει τη δίκη. Δεν είναι τα δύο άλογα αυτό που θέλει να κερδίσει πίσω. Είναι η τιμή του, είναι αυτό που συμβολίζουν σε αυτόν, και όπως τόσο γλαφυρά ακούγεται στην παράσταση «αν δεν επικρατήσει ο Νόμος, τότε ο κύκλος θα σπάσει». Και έτσι είναι! Ένα έργο άκρως ρεαλιστικό. Ο ήρωας  Κόλχαας θέλει να πάρει τον νόμο στα χέρια του και να αποδώσει ο ίδιος δικαιοσύνη. Στο διάβα του ξεκληρίζονται πόλεις και χωριά, λεηλατούνται περιουσίες στο όνομά του. Αλλά κάποια στιγμή, μετανιώνει. Οι αξίες του φαίνεται ότι δεν πέθαναν δια παντός, παρόλο που σαν άνθρωπος δρούσε με πάθος τόσο καιρό. Και τελικά νικάνε μέσα του.

Ερωτήματα τόσο έντονα στις μέρες μας. Αξίες καταρρέουν και αναδύεται ο ναρκισσισμός και η εσωστρέφεια. Στον κόσμο του Κόλχαα, το σύμβολο είναι υπαρκτό μέσα του. Πιστεύει στον θεό, πιστεύει στην δικαιοσύνη και την εφαρμογή της, πιστεύει τον λόγο που του δίνει μέχρι και ο αυτοκράτορας που στο τέλος τον προδίδει. Γι’ αυτό και σε όλη την παράσταση ακούγεται επαναλαμβανόμενα το σημαίνον «Κόλχαας». Συμβολίζει κι αυτό έναν άνθρωπο που στο τέλος μετατρέπεται και αυτός σε σύμβολο. Η παράσταση μας αφήνει με έντονα συναισθήματα στο τέλος για το δράμα του ήρωα, το κοινό ταυτίζεται με τα παθήματά του, και μέσω αυτής της σχέσης οδηγείται αβίαστα να σκεφτεί περαιτέρω για την κοινωνία και τη δικιά του θέση σε αυτήν.  Το μεγαλείο της παράστασης είναι ότι προβληματίζει χωρίς να επιβάλλει την σκέψη. Δεν εκβιάζει απόψεις θέτοντας ενδεχομένως την προβληματική του αφηγητή. Όχι, ο αφηγητής είναι εκεί για να πει μια ιστορία.Όλη η παράσταση είναι ο αγώνας του να κρατήσει τον «κύκλο» ανέπαφο. Γιατί έτσι έμαθε να ζει. Και έτσι πεθαίνει. Το μετά είναι υπόθεση του καθενός μας…

Κείμενο/Διονύσης Αναλυτής

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s