Είδαμε
Σχολιάστε

Είδαμε τον μυθιστορηματικό -Ντέντεκτιβ- στο Skrow Theater.

Θα τον αναγνωρίζατε πολύ εύκολα, καθώς θα μπαίνατε στην μικρή αυτή κωμόπολη. Ο Θοδωράκης ήταν γνωστός για την εμμονή του στα αστυνομικά μυθιστορήματα και τα διάβαζε με πλήρη αφοσίωση στο καφενείο της πλατείας. Έβρισκε σε αυτά το νόημα της χαμένης του ζωής όσο περίμενε καρτερικά τον διορισμό του ως δημόσιος υπάλληλος. Άργησε να το χωνέψει. Ίσως και να μην το αποδέχτηκε ποτέ ότι αυτή η θέση είναι άπιαστο όνειρο. Μία άυλη φαντασία που όλο και πλησίαζε μα ποτέ δεν γινόταν πραγματικότητα. Η δουλειά στο τυπογραφείο ήταν μία προσωρινή λύση για αυτόν και ένας αντιπερισπασμός για όσο ο ίδιος μελετούσε το φόνο του Συρεγκέλα. Μα είναι όνομα κι αυτό; Κι όμως δεν είναι. Είναι ενα παρατσούκλι.

«Ο Ντέντεκτιβ», ένα από τα μυθιστορήματα του Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Χατζή ξεδιπλώνει μία υπόθεση φόνου που δεν αφορά μόνο αυτή τη μικρή κωμόπολη αλλά κάτι μεγαλύτερο, ίσως κάτι που βγαίνει από τα όρια της τοπικής κοινότητας. Μα τι πραγματικά έχει συμβεί μοιάζει απίθανο να βρεθεί αλλά παράλληλα και τόσο εύκολο να εξιχνιαστεί από τον Θοδωράκη που ακούγεται στη πόλη ότι έχει τρομερό αστυνομικό δαιμόνιο.

Δύο κοπέλες στη σκηνή και πλήθος μπλεγμένων νημάτων αναμεσά τους. Σαγηνευτικό ξεκίνημα σε μία σκηνή, μοναδική στην Αθήνα, με φόντο τον ημιφωτισμένο πέτρινο τοίχο του Skrow Theater. Ένα πλεκτό σκαρίφημα μεγάλων διαστάσεων τεντώνεται στον αέρα και οι άκρες του συμπληρώνουν τα κουβάρια της πλοκής. Εντυπωσιακό σκηνικό της Γεωργίας Μπούρδα για αυτή την μικρή σε διάρκεια παράσταση.  Η Γιούλη Καρναχωρίτη και η Ιφιγένεια Μακρή  υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάνου Στεφανάκη αφηγούνται με ακρίβεια λόγου το αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα ενώ ταυτόχρονα παίζουν με τις άκρες των νημάτων μεταβάλλοντας οπτικά το σκηνικό. Ελαφριά μουσική μυστηρίου και μικρές εναλλαγές φωτισμού βοηθούν τις δύο αφηγήτριες στη ροή του λόγου τους. Οι δυό τους εναλλάσσουν τις λέξεις με κοφτή, γρήγορη και χωρίς ανάσα διήγηση χρωματίζοντας κάπως παράδοξα τα συμβάντα της ιστορίας.

Ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά του Μ.Στεφανάκη και πολύ καλές ερμηνείες για την πρώτη απόδοση μυθιστορηματικής αφήγησης του βιβλίου «Ο Ντέντεκτιβ» που φαίνεται να έχει σεβαστεί την υπέροχη συγγραφική έκφραση του Δημήτρη Χατζή. Μία ιστορία φόνου αποτελεί την εκτόνωση μίας ανιαρής καθημερινότητας στην μικρή κωμόπολη και μεγεθύνει τον κόσμο ενός ήρωα συγγενή της ελληνικής πραγματικότητας. Απρόσμενο τέλος δίνει περισσότερο νόημα στην ιστορία αυτή του Ντέντεκτιβ Θοδωράκη και λίγη ζωή στην βαρετή επαρχία. «Ο Ντέντεκτιβ» είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε τον μικρό αυτό θεατρικό χώρο της οδού Αρχελάου που φαίνεται να διαφοροποιείται από τις κλασσικές σάλες και να δίνει χαρακτήρα στον γνωστό καλλιτεχνικό δρόμου του Παγκρατίου.

Κείμενο/ Άννα Κάντα

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s