Είδαμε, Παιδική Σκηνή
Σχολιάστε

Επίκαιρη, διδακτική και άκρως οικογειακή παράσταση. Είδαμε -Το Ασυνόδευτο- στο Skrow Theater

Μία φορά κι ένα καιρό μία μεγάλη «κρίση» έπεσε και σκέπασε αυτή την μικρή χώρα που ζούμε και λέξεις άγνωστες εισχώρησαν στην καθημερινότητά μας. Μάθαμε όλοι να μιλάμε με όρους οικονομικούς και να σφαζόμαστε με πολιτικές ποδιές σαν του χασάπη.  Τεχνολογία και κατάθλιψη έγιναν μόνιμοι συγκάτοικοι σε κάθε ελληνικό σπίτι με κήπο ή βεράντα και η μεμψιμοιρία μοναδική επιλογή αντιμετώπισης. Αλλάξανε πολλά αλλά συνεχίσαμε να ζούμε και δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ πως να φαίνονται άραγε όλα αυτά σ ένα ζευγάρι παιδικά μάτια.

Δύο αδέρφια στη σκηνή του Skrow Theater συναντάν την επικαιρότητα και φιλοξενούν σαν αυθόρμητη αντίδραση ένα ασυνόδευτο παιδί από την Συρία. Το πρώιμο αίσθημα ευθύνης του μεγάλου αδερφού και η αντιζηλία μεταξύ τους γρήγορα θα κοπάσουν μπροστά στο χαμόγελο ευγνωμοσύνης που θα κερδίσουν τα δύο αδέρφια από τον μικρό Σύριο. Χωρίς να γίνεται εμμονή, η αφορμή του ασυνόδευτου φωτίζει την επικοινωνία που αναπτύσσουν μεταξύ τους μέσα σε μία καθημερινότητα από την οποία οι γονείς απέχουν λόγω δουλειάς.

Όλοι είχαμε ή ακόμα μπορούμε να φανταστούμε πόσο ενοχλητικός μπορεί να γίνει ο σπαστικός ξερόλας αδερφός που προηγείται σε κοινωνικότητα αλλά όχι σε ευελιξία. Το ίδιο ενοχλητική μπορεί να γίνει κι η μικρή εσωστρεφής weirdo αδερφή που μαζεύει αδέσποτα αντί για φίλους στο σπίτι. Πειράγματα άνευ τελειωμού και απειλές σοβαρής προδοσίας που θα εξευτελίσουν το cool mode που πρέπει να κατέχει ένα παιδί στα σκαλιά της εφηβείας. Τι άλλο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να τα απασχολεί πέρα από ερωτικά σκιρτήματα, λίγο διάβασμα και παιχνίδι;

-Να περιορίσουμε τα έξοδα , είπε ο μπαμπάς! Ίσως, είπε! Ίσως να χρειαστεί να μετακομίσουμε.

-Και τι; θα μοιραζόμαστε το ίδιο δωμάτιο τώρα;  Έλα μωρε. Αποκλείεται να μετακομίσουμε.

Κι όμως. Αυτό που πάντα στα παιδιά έμοιαζε απίθανο απλά και μόνο γιατί θα τους αλλάξει τα δεδομένα, τώρα η  κρίση το κάνει ρουτίνα. Στέρηση αγαθών και ανέσεων που κάποτε τους χαρίστηκε με αφθονία. Η μαμά απολύθηκε και τώρα περνάει όλη την ημέρα στο σπίτι. Και ο σύριος φίλος που έμαθαν μαζί του να μοιράζονται τα αγαπημένα τους ρούχα,  πήγε σε μία από αυτές τις χώρες που υπόσχονται όσα μπορούν να δώσουν.

Οι μέρες πέρασαν και τα παιδιά μεγάλωσαν. Κανένα αγαθό δεν έχει την ίδια σημασία με το παιχνίδι έξω στην αλάνα. Με τις μέρες που είχαν ένα κοινό μυστικό στόχο.  Το μικρό Ασυνόδευτο έχει γίνει αγνώριστο αλλά θυμάται ακόμα τις λίγες ελληνικές λέξεις που του είχανε μάθει. Το μεταναστευτικό πρόβλημα μίας χώρας στάθηκε μία καλή αφορμή που τα ίδια τα παιδιά εκμεταλλεύτηκαν προς όφελος τους.

Η παράσταση «Το ασυνόδευτο» είναι ότι καλύτερο παίζεται στις παιδικές σκηνές αυτή την ώρα. Ρεαλιστικά δοσμένη η ελληνική πραγματικότητα μέσα από την καθημερινότητα δύο παιδιών. Το κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη προσιτό και οικείο. Η σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη και του Βασίλη Μαυρογεωργίου  απλά δοσμένη βασίζεται στις παιδιάστικες αντιδράσεις των δύο ηθοποιών που σε κάνουν να χαζογελάς συνεχώς νοσταλγώντας τις δικές σου παιδικές στιγμές. Ερμηνείες φυσικές  από την Αριάδνη Καβαλιέρου και τον Μάνο Στεφανάκη μπορούν να αγγίξουν τις νεότερες ηλικίες και να γοητεύσουν τους μεγάλους συνοδούς.   Γκριμάτσες και χαζοτσακωμοί που πονάνε ανάμεσα σε κούτες με παιχνίδια και ρούχα.  Ασυνενοησία αλλά και αδερφική υποστήριξη πλάι σε ένα μεταναστευτικό φαινόμενο που κανείς δεν περίμενε ότι θα συναντούσαμε. Μία παράσταση που δείχνει στα μεγαλύτερα παιδιά ότι μπορούν να επιλέγουν από τώρα τι θα κρατήσουν πολύτιμο μέσα τους. Τα λεφτα μπορεί να στα πάρουν. Τις γνώσεις όχι!  Τα παιδιά δεν είναι μόνο θεατές αυτής της κρίσης και  μπορούμε να τα εμπιστευτούμε. Ένα ασυνόδευτο της εποχής μας δείχνει την αξία που μπορεί να βρουν τα μάτια όταν όλα τριγύρω καταρρέουν.  Η μικρογραφία της κοινωνίας μέσα σε μία οικογένεια, μέσα σε παιδικούς δεσμούς που αργότερα θα αντικαταστήσουν τους ενήλικες.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση μία μαμά αποχαιρέτησε την κόρη της καθώς έμπαινε στην παράσταση με τις φίλες της.  Παραδίπλα στεκόντουσαν μπαμπάδες αγκαλιά με το γιο και την κόρη για Σαββατιάτικη βόλτα.  «Το ασυνόδευτο» είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στην οικογένεια σας και το πιο συγκινητικό Σάββατο που έδωσα εγώ στον εαυτό μου.

Κείμενο/ Άννα Κάντα

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο απόγευμα στο Skrow Theater.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s