Είδαμε
Σχολιάστε

Οι άνθρωποι πολεμούν, όχι τα τοπία. Είδαμε τον Πόλεμο Τοπίων στο ΚΕΤ.

Οι άνθρωποι πολεμούν, όχι τα τοπία. Οι άνθρωποι σηκώνουν το όπλο και μάχονται ο ένας τον άλλον, σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, ο αδελφός τον αδελφό. Ίσως δεν υπάρχει πιο παράλογος σπαραγμός από έναν εμφύλιο πόλεμο. Σε αυτό έρχονται να συνηγορήσουν τα σπαράγματα των αναμνήσεων από εξόριστους του εμφυλίου στο μακρινό Ουζμπεκιστάν, που συνέλεξε ο Ηλίας Πούλος στο βιβλίο Τασκένδη/εξόριστες μνήμες, το οποίο παντρεύεται με το αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη Πόλεμος Τοπίων, για να μας δώσουν την ομώνυμη παράσταση. Μια παράσταση από μικροκοσμικές μαρτυρίες του πολέμου, ατομικές, προσωπικές, αναμνήσεις από ανθρώπους και των δύο παρατάξεων, από ανθρώπους που ήταν ουδέτεροι, που μπλέχτηκαν παρά την θέλησή τους, παραμάζωμα ενός ιστορικού παλιρροϊκού κύματος. Είναι οι μικρές ιστορίες, τα ζοφερά παραμύθια που θα μας διηγούνταν οι παππούδες μας, αν τους ρωτούσαμε για τον εμφύλιο.

Η σκηνοθέτης Irène Bonnaud αναδυκνύει την έντονη προφορικότητα αυτού του λόγου, που πολύ επάξια πραγματώνει η Φωτεινή Μπάνου, χρησιμοποιώντας εκφορά και εκφράσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε πως ακούμε και βλέπουμε μπροστά μας το ίδιο το πρόσωπο που βίωσε το δράμα. Με μια της κίνηση του χεριού, που περνάει μπροστά από το πρόσωπο, συμβολικά το αλλάζει και μεταφέρεται σε μια νέα ταυτότητα και σε μια νέα αφήγηση. Οι αφηγήσεις αποσπασματικές, περισσότερο εντυπώσεις από την φυσική τάξη των πραγμάτων που διαταράσσει ο πόλεμος και οι φρίκες που αυτός επιφέρει, μας δίνουν πολύ ανάγλυφα τα συναισθήματα και τα βιώματα ζωντανών, παλλόμενων ανθρώπων, εμπλουτίζοντας την αντίληψή μας για την συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Η ηθοποιός, με ένα φουστάνι σε γραμμή και μοτίβο της τότε μόδας, γεμίζει τον άδειο σκηνικό χώρο ζωντανεύοντας τις μνήμες με πολύ ενεργητική κίνηση και με εναργή συγκίνηση. Το ίδιο πάθος δίνουν και στην μουσική τους ο Βασίλης Τζαβάρας στην κιθάρα και στα loops και ο Μιχάλης Καταχνάς στην βιόλα. Κανείς από τους τρεις τους δεν έπαιζε απλώς, το βίωναν. Στα λυρικά σημεία του έργου, η Φωτεινή Μπάνου είναι πραγματικά συγκλονιστική, όταν τραγουδάει με την γερή, ρωμαλέα και εκφραστική φωνή της, ταξιδεύοντάς μας όντως στις κορυφογραμμές του εμφυλίου, στα βουνά και στην φύση, στα τοπία που τελικά γίνονται δοχεία αυτής της φρίκης.

Τα μέρη που συνέθεταν την παράσταση, λόγος, μουσική, προβολή βίντεο, σκιοθέατρο, φαίνονταν παρόλα αυτά κάπως ασύνδετα μεταξύ τους και δεν κατάφερναν να δέσουν οργανικά, να συνδεθούν σε μία ολότητα. Ένα άλλο πρόβλημα της παράστασης ήταν ο ήχος, συγκεκριμένα σε κάποιες στιγμές έξαρσης, το μουσικό μέρος επικαλύπτει σε τέτοιο βαθμό την ερμηνεύτρια, που ο λόγος αδυνατεί να ακουστεί παρά την χρήση μικροφώνου.

Το έργο είναι ένα ποτ-πουρί εμπειριών, οργανωμένων μεν σε ενότητες, αλλά που χαρακτηρίζονται συνολικά από μία στατικότητα. Την απουσία δραματικών κορυφώσεων στο σύνολο της παράστασης αναλαμβάνει να αντισταθμίσει η μουσική, αλλά με έναν τρόπο που μοιάζει μάλλον τεχνητός. Τελικά πρόκειται περισσότερο για μια δραματοποιημένη αφήγηση με συνοδεία μουσικής, παρά για μουσικοθεατρική παράσταση.

Ίσως αυτό το ταξίδι να μην μας παρείχε όλες τις ανέσεις, μας ξενάγησε όμως με εικόνα, με ήχο και με βίωμα στην φυσική γεωγραφία των τόπων που φιλοξένησαν τα γεγονότα, στην ενδότερη, εσωτερική γεωγραφία της ανθρώπινης ψυχής και στην ιδεατή, νοσταλγική γεωγραφία της μητρικής γης και της χαμένης αθωότητας. Τα τοπία που μάχονται να βρουν την θέση τους εντός μας.

Κείμενο/ Ελένη Βλαστάρη

Η παράσταση Πόλεμος Τοπίων ολοκληρώνει τον κύκλο της το Σάββατο 17 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για ώρες και μέρες παραστάσεων θα βρείτε εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s