Νέα
Σχολιάστε

Τι συμβαίνει τον Ιούνιο στις στοές της Αθήνας;

Χαρακτηριστικό της παλιάς Αθήνας και με μεγάλη ιστορία, οι στοές δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης χωρίς όμως να μεταδίδουν πια την ίδια ενέργεια που είχαν κάποτε. Πλέον οι στοές της Αθηναϊκής πρωτεύουσας χρησιμοποιούνται σαν πέρασμα φιλοξενώντας χώρους εγκαταλελλημένους και κενούς. Κρίμα για όσους δεν τις έζησαν και θλίψη για αυτούς που τις πρόλαβαν στις μεγάλες δόξες τους, οι στοές της Αθήνας κρύβουν μεγάλη ιστορία και ο λόγος που το συζητάμε δεν είναι άλλος από το Removement Athens. Τρεις βασικές στοές, σχεδόν κρυμμένες αναβιώνουν τον χαρακτήρα τους με αφορμή το Removement Athens. Ένα φεστιβάλ στο μήκος του Ιουνίου λαμβάνει χώρα με διαφορετικές δράσεις ανακαλύπτοντας τα μυστικά του παρελθόντος. Οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτές τις στοές, που εργάστηκαν, που τις φρόντισαν προσφέρουν υλικό για μελέτη και έμπνευση στους δημιουργούς του Removement Athens. Μιλούν μαζί τους και μεταφέρουν μία εποχή που δυστυχώς έχει εξαφανιστεί.

«Τότε ο κόσμος έραβε πολύ. Δεν υπήρχαν έτοιμα ρούχα. Τότε μόνο με παραγγελία. Ράβανε τα πάντα, και καλά και καθημερινά. Ούτε τζιν υπήρχανε να πάρεις έτοιμα. Και για κάθε μέρα και για καλό στο ράφτη πήγαινες». λέει ο ο κύριος  Γιώργος,  ράφτης εν ενεργεία από τους λίγους, στον τρίτο όροφο της στοάς Πραξιτέλους.

Η αρχή του Removement έγινε στη στοά Πραξιτέλους με την δράση της χορογράφου-σκηνοθέτη Νατάσσα Ζούκα, εμπνεόμενη από την παρελθοντική χρήση των ορόφων της Στοάς ως ραφτάδικα.

_RemovementAtnens2017_ PRAXITELOUS_01 ©komodo

Ακολουθούν δύο εξίσου σημαντικές στοές.

Στοά Καίρη, Στοά Αρσάκη.

Οι δράσεις που θα φιλοξενηθούν είναι οι εξής:

 2 έως 30 Ιουνίου: Έκθεση σύγχρονης τέχνης (2-30 Ιουνίου, Στοά Καΐρη) Είσοδος ελεύθερη

9 & 10 Ιουνίου: Μαριάννα Καβαλλιεράτου: STREAM [9 Ιουνίου, 20.00 & 10 Ιουνίου, 11.00 & 20.00] Είσοδος ελεύθερη

21 Ιουνίου: Κωνσταντίνος Ντέλλας: ΠΙΚ ΝΙΚ: The Urban Version [21 Ιουνίου, 15.00] Είσοδος ελεύθερη

30 Ιουνίου: Μαριέλλα Νέστορα: 20 Μολύβια Νο2 [30 Ιουνίου, 15.00] Είσοδος ελεύθερη

 

Αναλυτικά

 

 

ΣΤΟΑ ΚΑΪΡΗ | 2-30 Ιουνίου 2017

 

Η Στοά Καΐρη θα φιλοξενήσει εικαστικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και video-art σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, το υπόγειο, τον κυρίως χώρο της Στοάς, τον πρώτο και δεύτερο όροφο. Αφετηρία των έργων η ίδια ιστορία της Στοάς, από τα παλιά καλτσάδικα μέχρι τα σημερινά πωλητήρια ειδών περιτυλίγματος και το εναπομένον οπλοδιορθωτήριο της οικογένειας Παπαϊωάννου, οι καλλιτέχνες Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Πέγκυ Κλιάφα, Γιώργος Μαραζιώτης, Αντρέας Σάββα, Χρήστος Τόλης και Παναγιώτης Βελιανίτης με ξεχωριστά μέσα και υλικά μετατρέπουν τους χώρους της Στοάς σε ένα ορμητήριο αλλαγών, χρωμάτων, συναισθημάτων που άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της αστικής μνήμης κι άλλοτε προδιαθέτουν την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Καΐρη 6, Αθήνα

Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα & Πέμπτη, 10.00-20.00

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-18.00

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 

_RemovementAtnens2017_ ARSAKI_01 ©komodo

 

 

ΣΤΟΑ ΑΡΣΑΚΗ | 9-10, 21 & 30 Ιουνίου 2017

 

Η Στοά Αρσάκη αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές Στοές της Αθήνας, με πλήθος περαστικών να τη χρησιμοποιούν ως «πέρασμα» καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση της μη-χρήσης και του «κενού» κατακλύζουν την επιβλητική αυτή στοά με τη μακρόχρονη ιστορία της. Με την ευγενική παραχώρηση και συνεργασία της Στοάς του Βιβλίου και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η Στοά Αρσάκη θα φιλοξενήσει τρεις διαφορετικές performances που προτείνουν η κάθε μία από άλλη οπτική γωνία την επαναφορά της Στοάς όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά ως χώρο συνάθροισης, ξεκούρασης και ανάπαυλας: μία όαση στο κέντρο της πόλης. Τις τρεις performances σκηνοθετούν και συνθέτουν η χορογράφος-performer Μαριάννα Καβαλλιεράτου (Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20.00 & Σάββατο 10 Ιουνίου 11.00 & 20.00), ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Κωνσταντίνος Ντέλλας (21 Ιουνίου 2017 στις 15.30) και η χορογράφος-performer Μαριέλα Νέστορα (30 Ιουνίου 2017 στις 15:00).

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Kairi_ AndreasSavva_ KNITING_HISTORY_02

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

info@re-movement.gr

www.delta-pi.org/removement

www.facebook.com/projectRemovement

#removement_project

Το Removement ως ευρύτερο project, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο παρουσιάζεται, και αποσκοπεί στη συνθετική παρουσίαση των εννοιών της κίνησης και της μεταβολής που διακρίνονται ποικιλοτρόπως σε έναν τόπο.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF), φιλοξενώντας Έλληνες και διεθνείς καταξιωμένους καλλιτέχνες (Zilvinas Kempinas, Στέλλα Μπολωνάκη, Γιώργος Μαραζιώτης, Γεωργία Δαμιανού, Όλγα Μπογδάνου, Άννα-Μαρία Σαμαρά, κ.ά.), με τη θεματική να επικεντρώνεται στη γεωφυσική ιδιαιτερότητα του τόπου, καθώς και στην έντονη τουριστική και κοινωνικοπολιτική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών.

Το Removement στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και με την ένθερμη αποδοχή και ευγενική παραχώρηση των ιδιοκτητών/ενοικιαστών των Στοών Καίρη, Αρσάκη και Πραξιτέλους.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια: Μαρία Βασαριώτου

Σχεδιασμός Παραγωγής – Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Σακκάς

Κοινωνιολογική Έρευνα: Πωλίνα Γιωλτζόγλου

Βοηθοί Επιμελητή – Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Νομικός, Γεωργία Ελένη Τιγκινάγκα

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου

Προβολή – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Οπτική επικοινωνία – Σχεδιασμός: komodo  

Φωτογραφία: Xρήστος Καρνάκης

Social Media: Φλώρα Κοπέλου

Διοργάνωση – Παραγωγή: Delta Pi

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s