Συνεντεύξεις
Σχολιάστε

Η Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου μας μιλάει για το παραμύθι της.

Σκηνοθέτης και δημιουργός ενός οπτικοακουστικού παραμυθιού που για δεύτερη φορά δίνεται η ευκαιρία στους θεατές της Αθήνας να το παρακολουθήσουν. Πρόκειται για τον έργο Follicle/Θύλαξ που με εικόνες και φαντασία καταφέρνει κάπου, κάπως να ακουμπήσει στην δικιά μας πραγματικότητα. Το κορίτσι του Follicle  είναι ένα κορίτσι με ατίθασα μαλλιά και αλλήθωρο βλέμμα. Μεγαλώνει στην σκιά της γιαγιάς της και ενηλικιώνεται μέσα σε ένα κλειστό περιβάλλον χωρίς να έχει επαφή  με τον έξω κόσμο. Η σχέση με την οικογένεια της θα καθορίσει και την προσωπική της εξέλιξη επιφυλάσσοντας εκπλήξεις για το τέλος.

Συναντήσαμε την Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου και ρωτήσαμε τα SOS πριν πάμε στην παράσταση.

 

Το παραμύθι μιλάει για ένα κορίτσι, το κορίτσι Follicle! Τι γνωρίζουμε γι’ αυτό το κορίτσι και ποια είναι τα πρόσωπα του περιβάλλοντος της;

Το Κορίτσι του Follicle είναι ένα αιώνιο παιδί σφηνωμένο στο θύλακά του. Ένα πλάσμα-προϊόν του περιβάλλοντός του που αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε έξω από αυτό. Ένα Κορίτσι διαμορφωμένο σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της Γιαγιάς του, την οποία όμως όχι μόνο δεν αμφισβητεί αλλά και αναπόφευκτα θαυμάζει, όπως και όλοι οι άλλοι.

 

Tι κρύβουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του κοριτσιού; Tα μαλλιά, το βλέμμα της ; Πώς και γιατί επιλέχθηκαν από εσένα;

Τα μαλλιά και τα μάτια του Κοριτσιού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του που προκαλούν την απογοήτευση της Γιαγιάς. Τα μάτια επιλέχθηκαν ξεκάθαρα ως ένα σύμβολο της οπτικής, όχι μόνο του ίδιου του Κοριτσιού αλλά και της Γιαγιάς. Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν τα μάτια του Κοριτσιού διορθώνονται όχι για να δει το Κορίτσι διαφορετικά τον κόσμο αλλά η Γιαγιά το Κορίτσι. Σε δεύτερο επίπεδο, η διόρθωση των ματιών συμβολίζει τον εναρμονισμό καταρχάς με τη Γιαγιά και την αισθητική της. Τα μαλλιά είναι μια εντελώς διαφορετική μορφή «προβλήματος». Όλα τα κορίτσια επιθυμούν τα μακριά μαλλιά, με σπάνιες εξαιρέσεις. Πολλές φορές στις κοριτσίστικες κουβέντες το μήκος των μαλλιών ταυτίζεται με την ομορφιά, τη γοητεία, την υγεία, τη δύναμη. Εδώ όμως το σύμβολο αυτό αντιστρέφεται με πολλούς τρόπους, που δεν μπορώ να αποκαλύψω χωρίς να προδώσω το τέλος του έργου. Πάντως τα μαλλιά, αν και φυσικό χαρακτηριστικό, εδώ αποκτούν μια μάλλον μεταφυσική διάσταση.

 

 Το περιβάλλον που μεγαλώνει το κορίτσι οριοθετείται ως κλειστό και υπερπροστατευτικό. Υπάρχει κάποια σύνδεση του παραμυθιού με την σημερινή κοινωνία;

Οπωσδήποτε. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Follicle είναι οι διαφορετικοί τρόποι που το κοινό προσλαμβάνει τον συμβολισμό του. Είναι εντυπωσιακή η ποικιλία των ερμηνειών, με κάποιες να συμπίπτουν με τις αρχικές μου προθέσεις και κάποιες να αποδεικνύουν περίτρανα πως το έργο μας έχει δική του ζωή και οντότητα ερήμην μας.

Follicle_Θύλαξ_3

Γιατί χρειάζεται να αλλάξει εμφάνιση η μικρή ηρωίδα του παραμυθιού; 

Για να γίνει αποδεκτή, αλλά και για να παραμείνει ζωντανή. Εδώ θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω περισσότερα.

 

Γνωρίζει ποτέ τον πραγματικό έξω κόσμο το κορίτσι του Follicle;

Δεν μένει παρά να το δείτε επί σκηνής.

Όλο το έργο αφηγείται σαν ένα οπτικοακουστικό παραμύθι. Ποιος ο ρόλος του video και της κίνησης στη δομή της αφήγησης; Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας κάποιες από τις σκηνοθετικές σου σημειώσεις ;

Η σκηνή παίζει τον ρόλο του θύλακα του Κοριτσιού. Οπότε το video αυτόματα διαφοροποιεί τον χωροχρόνο του περιβάλλοντός του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ρόλοι δεν αντιστρέφονται. Το Κορίτσι δεν είναι ακινητοποιημένο στον θύλακά του. Ζει και κινείται εκεί. Η κίνησή του μοιάζει με τις περιπλανήσεις και τα παιχνίδια των μοναχικών παιδιών, με μια πιο αυστηρή σκηνική φόρμα. Αυτό βέβαια επηρεάζεται άμεσα από την ανάγκη του Follicle/Θύλαξ να προσαρμόζεται στην εκάστοτε σκηνή του.

Τι αποτέλεσε την έμπνευση για αυτό το παραμύθι και τι θέλει να μας πει αυτό το κορίτσι τελικά; 

Το Follicle/Θύλαξ είναι εμπνευσμένο από ποικίλες προσωπικές αναφορές που μπορεί να φτάνουν από την Τζένυ Έρπενμπεκ στον Γιάννη Ξανθούλη, και από μοτίβα, ηχητικά και οπτικά, που επανέρχονται στο δικό μου έργο, όπως το νερό, οι κούκλες, το διάστημα.

Follicle_Θύλαξ_4

Συνέντευξη/ Άννα Κάντα

Η παράσταση Follicle/Θύλαξ θα παίζεται στο Bios Main Tesla από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου μόνο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s