Νέα, Συνεντεύξεις
Σχολιάστε

Έχω παίξει σε παράσταση με 4 άτομα κοινό και τη θεωρώ παράσημο στην καριέρα μου.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος μας μιλά για την Καφρόκρεμά του και την επερχόμενη περιοδεία του! Είναι από τους πρώτους έλληνες standup κωμικούς -από την δεκαετία ’90-, και συνεχίζει ακάθεκτος στον 3ο standup μονόλογό του!  Έχει ένα μοναδικά έξυπνο χιούμορ, που δεν είναι εύκολο να το κατηγοριοποιήσεις. Ακόμα και οι βωμολοχίες στο νέο του έργο, δεν ακολουθούν τα κλασσικά μοτίβα άλλων κωμικών. Το χιούμορ προκύπτει από τον δικό του χαρακτήρα στην σκηνή, από τις καταστάσεις, ενώ ταυτόγχρονα δεν λείπουν και οι «ατάκες» που μένουν χαρακτηριστικές στο κοινό. Τώρα είναι έτοιμος για την νέα του περιοδεία σε επαρχία και Αθήνα, οπότε ήταν η καλύτερη αφορμή να μας απαντήσει σε κάποια καυτά ερωτήματα για την δουλειά του, το youtube και την ελληνική standup σκηνή.

Μετά το «Αντί Διδακτορικού» και την «Υπερπαραγωγή», ήρθε η ώρα για τον τρίτο σου standup μονόλογο, την «Καφρόκρεμα». Από πού αντλείς υλικό για τις παραστάσεις σου και πώς καταλήγεις σ’ένα ολοκληρωμένο υλικό; Αποκάλυψε τα όλα!

 

Όπως όλοι, υποθέτω, σημειώνω ιδέες, τις επεξεργάζομαι, τις ξεχνάω, τις ξαναθυμάμαι, γράφω, σβήνω, σβήνω, γράφω και αυτό όλο μέχρι να βάλω στον εαυτό μου μια καταληκτική ημερομηνία παράστασης για να είμαι έτοιμος. Αλλιώς θα συνέχιζα το γράφε-σβήνε… Κάπως έτσι έγινε με την «Καφρόκρεμα», που είναι ένας τίτλος που είχα σκεφτεί εδώ και χρόνια, όταν όμως δεσμεύτηκα να παρουσιάσω 50 λεπτά υλικό στο Athens Comedy Festival και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, τότε μόνο άρχισε να παίρνει μορφή.

 

Πώς προέκυψε η «Καφρόκρεμα»; Δεν μας έχεις συνηθίσει σε βωμολοχίες!

 

Ήταν για μένα σημαντικό να κάνω έναρξη που να δίνει ένα στίγμα του πού θα πάει η παράσταση, γι’ αυτό και ξεκινώ με αυτό το κομμάτι, που όμως σκοπός του είναι να υπενθυμίσει πως οι λέξεις δεν έχουν παρά τη βαρύτητα που τους δίνουμε εμείς.

 

Σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη παράσταση από τις προηγούμενες;

 

Νομίζω πως είναι πιο τολμηρή και πειραματική σε δομή και περιεχόμενο. Επίσης είναι η παράσταση που δεν μιλάω καθόλου γερμανικά, το οποίο και απογοητεύει κάποιους όταν το ανακοινώνω!

 

Στην παράσταση εκτός από το να προκαλείς το αβίαστο γέλιο, δίνεις μέχρι και συμβουλές για να γλιτώσει χρήματα το κοινό! Άκουσες κάποιον που χρησιμοποίησε το “tip” σου για να πάει στο αεροδρόμιο σχεδόν τσάμπα;

 

Φυσικά, έχουν υπάρξει και άτομα που μου γράφουν για να με ξαναρωτήσουν γιατί δεν το θυμούνται ακριβώς. #τσίπης

 

Τελικά το stand-up comedy είναι θέατρο; Τι συμβαίνει τέλος πάντων;

 

Το σταντ-απ είναι αυτό που είναι! Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι κωμικοί προτιμάμε θεατρικούς χώρους για να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας, όμως αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις καλύτερες παραστασιακές συνθήκες που προσφέρουν. Παράλληλα όμως ακόμα περισσότερα μπαρ και μουσικές σκηνές προσφέρουν παραστάσεις σταντ-απ στο κοινό τους, με ανερχόμενους κωμικούς που διεκδικούν το χώρο τους στη σκηνή. Αυτό που όλοι συμφωνούμε είναι πως χρειαζόμαστε ένα χώρο αφιερωμένο στο είδος, ένα comedy club που να φιλοξενεί κωμωδία τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

 

Από όλη την πορεία σου, φαίνεται ότι είσαι ξεκάθαρα ένας εραστής της γλώσσας. Όχι συγκεκριμένα ελληνικής ή γερμανικής ( και πόσες άλλες ξέρεις άλλωστε!). Τι είναι η γλώσσα για σένα;

 

Είναι φορές που σκέφτομαι τι θαύμα είναι που όλοι οι άνθρωποι οργανώσαμε τους ήχους που βγάζει το σώμα μας και τους κάναμε κώδικα επικοινωνίας, με σύνταξη, με γραμματική… Δεν είναι απίστευτο που βγάζουμε τους ίδιους ήχους, όμως σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, αυτοί οι βασικοί ήχοι διαφοροποιούνται σε άλλες γλώσσες, άλλες διαλέκτους, άλλες προφορές; Και που μετά αυτούς τους ήχους τους κάναμε τραγούδι και μουσική, και γραφή, και ποίηση και στίχους… Είναι φορές που σαστίζω και μόνο που τα σκέφτομαι όλα αυτά.

 

Μετά από την παραπάνω ερώτηση, θέλω και την γνώμη σου για τα greeklish και για την ύπαρξη  -ή ανυπαρξία- τόνων όταν chatάρρουμε στα social! Είσαι φίλος του corrector-α;

 

Τα γκρίκλις τα απεχθάνομαι, κυρίως γιατί στερούν κάτι από την απίστευτη ποικιλία που αναφέρω πιο πάνω. Εγώ δεν είμαι πολύ φίλος του κορέκτορα, ο κορέκτορας είναι πολύ φίλος μου, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι φίλος όλων! (Παίδες, όταν σας τη βγάζει με κόκκινη υπογράμμιση τη λέξη ο κορέκτορας, δεν είναι επειδή γράψατε κάτι υπεργαμάτο, έχετε κάνει λάθος…) Οι τόνοι είναι και αυτοί φίλοι μας, ρωτήστε όποιον ξένο έχει προσπαθήσει να μάθει ελληνικά πόσο βοηθητικοί είναι. Σας το λέω εγώ που έκανα τρία χρόνια ρώσικα, που δεν έχουν τόνους κανονικά, αλλά βάζουν στα βιβλία εκμάθησης της γλώσσας, γιατί αλλιώς δεν βγάζεις άκρη.

 

Ας μιλήσουμε και λίγο για το stand-up στην Ελλάδα. Εσύ είσαι από τους «παλιούς» του είδους, από τις εποχές των Νυχτών Κωμωδίας, χωρίς youtube και social media. Τώρα πια, ο κόσμος ζητά συνέχεια όλο και καινούριο υλικό ειδικά με την επέλαση του youtube και της γρήγορης ψυχαγωγίας. Βλέπουμε και πολλούς standup κωμικούς να γίνονται youtubers, αλλά και youtubers ξαφνικά να κάνουν παραστάσεις standup. Ποια είναι η άποψή σου απέναντι σε αυτό;

 

Ο Στιούαρτ Λι, από τους αγαπημένους μου σταντ-απ κωμικούς, έκανε μια παράσταση με τίτλο «Content Provider», και ο τίτλος αυτός τα λέει όλα: ξαφνικά οι δημιουργοί καλούμαστε να είμαστε πάροχοι περιεχομένου, το οποίο λειτουργεί σαρωτικά μέσω του όγκου του και όχι τόσο μέσω του περιεχομένου του. Είναι μια διαδικασία που δεν με ενδιαφέρει, το να βγάζω υλικό μόνο και μόνο για να με προμοτάρει ο αλγόριθμος, ειδικά όταν έχω τη δυνατότητα να καταπιάνομαι και με δραστηριότητες που δεν έχουν να κάνουν με το σταντ-απ, όπως το μουσικό θέατρο που είναι η άλλη μου μισή καλλιτεχνική ζωή. Σκέφτομαι διάφορα πρότζεκτ για βίντεο κατά καιρούς, όταν όμως βλέπω πως αυτά θα είναι εις βάρος της οργάνωσης μιας περιοδείας ή μιας μετάφρασης, τα αφήνω στην άκρη. Σε σχέση με το ποιοι κάνουν σταντ-απ και ποιοι κάνουν βίντεο, καθένας δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να είναι οι ίδιοι αυτοί που καθορίζουν το περιεχόμενο της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς τους και όχι να το διαμορφώνουν βάση παραμέτρων που επιβάλλουν τρίτοι.

 

Παρόλο που διανύουμε περίοδο κρίσης -και πότε δεν είχαμε κρίση βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα-, βλέπουμε το stand-up να γεμίζει τα θέατρα. Είναι κάτι που θα διαρκέσει ή πρόκειται για φούσκα;

 

Αν είναι φούσκα, ελπίζω να σκάσει πρώτα η φούσκα του airbnb και μετά του σταντ-απ. Πέρα από τα αστεία, για κάθε παράσταση σταντ-απ που γεμίζει θέατρα, μπορώ να σου δείξω και μία παράσταση που έχει λιγότερο κόσμο. Έχω παίξει το «Αντί Διδακτορικού» σε παράσταση με 4 άτομα στο κοινό, τα δύο προσκλήσεις, και την παράσταση αυτή τη θεωρώ παράσημο στην καριέρα μου.

 

Τι ξέχασα να σε ρωτήσω και ήθελες διακαώς να αναφέρεις;

 

Για να το ξέχασες, δεν θα σε ενδιάφερε και να το μάθεις, οπότε… Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι πως τον Φεβρουάριο φεύγω για περιοδεία με την «Καφρόκρεμα» στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ θα κάνω 3 παραστάσεις στην Αθήνα. Τον Μάρτη θα συμπράξω με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκη για μια παράσταση που θα λέγεται Stand-Up Symphony, ενώ θα ξεκινήσω πρόβες για μια παράσταση μουσικού θεάτρου που θα σκηνοθετήσω και που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο.

*Συνέντευξη| Διονύσης Αναλυτής

 

Καφρόκρεμα

1/2 Κως, Κινηματογράφος Ορφέας, 22:00

2/2 Ρόδος, Παλλάς 5 Cinemas Center, 20:00

7/2 Ρέθυμνο, Cineland Παντελής, 21:00

8/2 Ηράκλειο, Cine Studio, 22:00

9/2 Χανιά, ΚΑΜ, 21:00

14, 21, 28/2, Θέατρο Σταθμός, 21:00

 

Stand-Up Symphony

8/3 Θεσσαλονίκη, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, 20:30

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s