Έρχεται για 4 Πέμπτες το Manual Solos στο θέατρο Πόρτα!

Το MANUAL SOLOS επαναδιαπραγματεύεται δύο ιστορικά έργα σόλο: το WallFloor Positions (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Bruce Nauman και το Water Motor (1979) της χορογράφου Trisha Brown. Στόχο έχει να ξανασκεφτεί ενεργά αυτά τα έργα και να συνδιαλλαγεί μαζί τους. Η ερευνητική διαδικασία οδηγεί σε μια εκ νέου άρθρωση της ιδέας που εκφράζει η λογική σύνθεσης των αρχικών έργων.

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta

 

Η βιντεοσκοπημένη καταγραφή των έργων, προσβάσιμη στο διαδίκτυο, είναι τα υλικά που μελέτησαν, ερμηνεύουν και ενεργοποιούν οι τρεις χορεύτριες. Μια σειρά από εγχειρίδια οδηγιών δημιουργούν την ηχητική σύνθεση του έργου.

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta2

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta3

Στο Wall-Floor Positions, το σώμα του Nauman αλλάζει θέσεις σε σχέση με τον τοίχο και το πάτωμα, μένοντας ακίνητος για 45 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό πριν από την κάθε επόμενη κίνηση. Το έργο διαρκεί μία ώρα, όσο του επέτρεπε η βιντεοκασέτα να καταγράψει. To στοιχείο της επανάληψης, η εμμονή στη δομή και η δράση ως διαδικασία δημιουργούν την εντύπωση ότι το σώμα γεμίζει το χώρο και κατακτά το χρόνο. Η λογική του Water Motor, της Trisha Brown, καθιερώνει τη χορογραφική πρακτική που βασίζεται στην έρευνα και την εναλλαγή μεταξύ αυθόρμητης και χορογραφημένης κίνησης. Ο χορός της Brown και η απόλαυση για τη χορευτική κίνηση, (jouissance) γίνεται το καλλιτεχνικό κίνητρο και ταυτόχρονα το χορογραφικό μοτίβο.

Η σύνθεση και συνύπαρξη των υλικών του έργου – εικόνα, κίνηση, ήχος και φως – που προέρχονται από διαφορετικές πηγές και εποχές, επιτρέπει και κινητοποιεί ερμηνείες σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της λειτουργίας του νοήματος που προκύπτει από τις εικόνες στο χώρο και το χρόνο.

Το MANUAL SOLOS δημιουργεί μια χορογραφική παρτιτούρα και προσκαλεί τρείς ερμηνεύτριες να την ενεργοποιήσουν. Η κάθε μία την προσεγγίζει και την εκτελεί με άξονα την ατομική της ταυτότητα και οπτική. Επαναδιαπραγματεύεται υλικά του παρελθόντος, τα αναδημιουργεί και τα παραφράζει, προτείνοντας τη δική της τοποθέτηση σε χρόνο και περιβάλλον σύγχρονο.

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta4

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ιδέα – χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Μουσική – κείμενο: Ilan Manouach

Φωτισμοί: Ελισάβετ Μωράκη

Επιμέλεια χώρου: Γιώργος Μαραζιώτης

Βοηθός χορογράφου: Έλενα Νοβάκοβιτς

*Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Ian Watts

 

Ερμηνεύουν:

Ιωάννα Παρασκευοπούλου, 16 Φεβρουαρίου

Αμαλία Κοσμά, 23 Φεβρουαρίου & 2 Μαρτίου

Αντιγόνη Αυδή, 9 Μαρτίου

Οργάνωση & Eκτέλεση Pαραγωγής: CONSTANTLY productions

Παραγωγή: ομάδα χορού ΖΗΤΑ, θέατρο ΠΟΡΤΑ

 

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta5

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

 

Η Ίρις Καραγιάν είναι χορεύτρια και χορογράφος. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στο Goldsmith’s College του Λονδίνου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakowa στο New Europe Festival. Το έργο MOTHERS επελέγη από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves το 2013 και από το δίκτυο Dancenet Sweden το 2014 ενώ έχει παρουσιαστεί σε διάφορα Φεστιβάλ της Ευρώπης. Το ALASKA (2016), παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Dansfabrik, Festival de Brest στη Γαλλία. Το πρόσφατο έργο της με τίτλο MOVING PARTS (MIRfestival 2016) είναι το έναυσμα και η εκκίνηση των MANUAL SOLOS.

Διδάσκει χορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και πραγματοποιεί το εργαστήρι κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, Χορός χωρίς διακρίσεις, της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών,  είναι μέλος του Συνδέσμου Χορού και συμπράττει στο CCP.

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta6

duduka_theater_manual-solos_-theatro_porta7

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Ημέρες παράστασης: Πέμπτη, 21.15, Διάρκεια: 45 λεπτά

Ημερομηνίες παράστασης: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου – Πέμπτη 9 Μαρτίου

Εισιτήρια: 10€ (Γενική είσοδος), 8€ (Ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό άνω των 10 ατόμων), Ειδικό εισιτήριο 15€ για 2 παραστάσεις  και 20€ για 3 παραστάσεις

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ, Μεσογείων 59, Αθήνα, Τ.Κ.: 11526, Τηλ: 210 77 11 333, 210 77 80 518, www.porta-theatre.gr

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

www.iriskarayan.com

www.facebook.com/zitadancecompany